
Wegański omlet z ciecierzycy
Nasze pierwsze skojarzenie z omletem, to nic innego jak jajka, które są jego głównym składnikiem. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać, że nawet bez jajek da się zrobić pysznego omleta. Robi się go nawet prościej, bo nie trzeba nic podważać po przelaniu masy na patelnię, żeby całość ścięła się równomiernie. Wychodzi pulchny i smaczny. Powiem szczerze, że ja bardzo lubię jajka, ale ten omlet smakuje mi chyba nawet bardziej niż taki z jajek.
Wegański omlet z ciecierzycy jest oczywiście bezglutenowy, ponieważ mąka z ciecierzycy naturalnie jest bezglutenowa. Postanowiłam go tym razem przygotować z papryką i szpinakiem, ale można użyć również innych dodatków. Moja córka nazywa go pizzą, bo rzeczywiście wizualnie trochę ją przypomina, a pokrojony w charakterystyczne trójkąty i posmarowany sosem przypomina ją jeszcze bardziej. W sumie to myślę, że można by go nazwać nawet pizzą z patelni. Tak, myślę, że ta nazwa byłaby całkiem w porządku. “Wegańska bezglutenowa pizza z patelni”, taka na grubym cieście, posypana wegańskim serem, z ulubionymi dodatkami.
Omlet najlepiej podać z jakimś sosem, żeby nie był zbyt suchy. Wegański majonez, ketchup, sos czosnkowy, a może guacamole? To co lubicie najbardziej.
To takie danie, które można zjeść na śniadanie i kolację, ale też na szybki obiad. Z podanych proporcji wychodzi solidny omlet, którego ja nie jestem w stanie zjeść sama w całości, a jeśli mi się uda, to jestem bardzo objedzona, ponieważ jest on bardzo syty.
Wegański omlet z ciecierzycy
Składniki:
- 1 spora cebula dymka
- pół papryki czerwonej
- 3 kostki mrożonego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- pół łyżeczki soli kala namak
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki sody
- szczypta pieprzu
- 150 ml wody
Przygotowanie:
- Cebulkę posiekaj (zieloną część odłóż do posypania gotowego dania). Paprykę pokrój w kosteczkę.
- Na oleju zeszklij cebulkę, dodaj paprykę i przesmaż chwilę.
- Następnie dodaj szpinak, posyp odrobiną soli, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do rozmrożenia.
- W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę z drożdżami, przyprawami i wodą na gładką masę.
- Kiedy szpinak się rozmrozi, warzywa rozprowadź równomiernie na dnie patelni, a następnie wylej na nie masę z ciecierzycy.
- Przykryj i smaż na małym ogniu do czasu aż całość się zetnie.
- Przy pomocy talerza obróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę już bez przykrycia.
- Przełóż na talerz i posyp pozostałym szczypiorkiem. Podawaj z ulubionym sosem.




