
Wegański Seromakowiec
Seromak, seromakowiec, serniko makowiec, sernik z makowcem, makowiec z sernikiem, sernik z makiem, makowiec z serem… Nazw na to ciasto jest tak wiele ile kombinacji da się stworzyć. Kiedyś piekłam je w wersji z serem, a w tym roku postanowiłam spróbować wersji z tofu i tak powstał wegański seromakowiec, czy jak kto woli tofurnikomakowiec.
W ostatnim czasie makowiec i tofucznik, to moje ulubione ciasta. Zbliżające się święta Bożego Narodzenia przypomniały mi, że kiedyś taki seromakowiec piekłam. Niestety była to wersja glutenowa, mleczna i z jajkami. Dlatego choć to takie samo ciasto, wygląda również podobnie, to przepis na nie jest całkiem inny. Tofurnikomakowiec smakował mi też chyba bardziej, niż oryginał, bo z tego, co pamiętam nie urzekło mnie jakoś specjalnie połączenie sera i maku, było ok, ale nie stało się moim ulubionym ciastem. Jednak, będąc weganką lubię inne rzeczy, więc ciężko mi teraz porównać, czy jest lepsze, czy całkiem inne.
Na koniec polałam ciasto lukrem z erytrytolu. Jeśli używacie cukier, to możecie polać go zwykłym lukrem na bazie cukru pudru – ten z erytrytolu czy z ksylitolu pozostawia specyficzne chłodne uczucie na języku, które dla mnie jest ok, ale nie każdemu odpowiada. A jeśli nie używacie cukru i nie przepadacie za lukrem ze słodzików, to zawsze można polać ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Wegański seromakowiec, jak każdy makowiec, lubi sobie postać, dojrzeć i nabrać smaku, więc może być pieczony nawet z dwu – trzydniowym wyprzedzeniem. Dlatego to idealny wypiek, kiedy przed samymi świętami jest dużo do zrobienia, bo można odhaczyć sobie pieczenie ciasta wcześniej.
Wegański Seromakowiec
Spód:
- 90 g płatków owsianych
- 70 g daktyli suszonych
- 20 g oleju kokosowego
- 20 g mąki kokosowej
- łyżeczka siemienia lnianego
- około 60 ml napoju sojowego
Masa makowa:
- 250 g mielonego maku
- 5 g mielonego siemienia lnianego
- 75 g syropu klonowego
- 500 ml napoju roślinnego (u mnie sojowy)
- 25 ml rumu
- 15 g oleju kokosowego
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g płatków migdałowych
- 25 g orzechów włoskich
- 75 g suszonej żurawiny
- 20 g rodzynek
Masa tofurnikowa:
- 2 kostki tofu (po 180 g)
- gęsta część mleczka kokosowego z puszki (skład bez zbędnych dodatków czyli tylko kokos i woda)
- budyń waniliowy (40 g)
- 45 ml soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżeczki pasty waniliowej
- 75 g ksylitolu / erytrytolu
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie: szczypta kurkumy
Lukier:
- 60 g erytrytolu lub ksylitolu pudru
- ciepła woda
- sok z cytryny
Przygotowanie spodu:
- Do malaksera wsyp płatki owsiane, pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, olej, mąkę, siemię lniane, a następnie zmiksuj.
- Dodaj napój sojowy i zmiksuj (ciasto powinno trochę lepić się do dłoni)
- Dno blaszki o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciastem wylep dno blaszki, na koniec ponakłuwaj widelcem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut.
Przygotowanie masy makowej:
- Do garnka wsyp mak razem z siemieniem.
- Wlej mleko, rum i syrop klonowy.
- Następnie orzechy włoskie pokrój na kawałki i dodaj razem z resztą bakalii do garnka.
- Całość gotuj na najmniejszym ogniu mieszając, żeby masa się nie przypaliła przez ok 20 minut.
- Lekko przestudź, a następnie wyłóż na upieczony spód, wierzch wyrównaj.
Przygotowanie masy tofurnikowej:
- Tofu lekko odciśnij z nadmiaru wody i pokrusz do malaksera.
- Następnie dodaj sok, skórkę z cytryny i zmiksuj.
- Wsyp ksylitol/erytrytol i dalej miksuj.
- Dodaj mleczko kokosowe, zmiksuj.
- Wsyp budyń, proszek do pieczenia, sól, kurkumę i dokładnie zmiksuj na gładką masę.
- Gotową masę wylej na warstwę makową i piecz w 175 stopniach przez 1 godzinę i 10 minut (czas trzeba oczywiście dostosować do swojego piekarnika-wierzch powinien być lekko zarumieniony).
- Upieczone ciasto studź w blaszce.
Przygotowanie lukru:
- Do miseczki wsyp erytrytol puder, dodaj odrobinę soku z cytryny i ciepłej wody.
- Całość mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby dolewając więcej wody bądź dosypując więcej pudru.
- Na koniec wierzch możesz posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Smacznego!





