• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Kuchnia Polska
Wegański żurek

Wegański żurek

Zbliża się Wielkanoc, choć pogoda za oknem bardziej przypomina Boże Narodzenie. Za oknem biało, chociaż od kilku dni mamy już wiosnę. Nie zważając na to, Wielkanoc będzie tak i czy inaczej, więc mam dla Was przepis na wegański żurek bezglutenowy, który z chęcią rozgrzeje Was przy Wielkanocnym stole 😉

Podałam go z tłuczonymi ziemniaczkami, które wymieszałam z zeszkloną cebulką, a żeby było jeszcze więcej smaku dorzuciłam skwarki z tofu. Ponieważ połączyłam tu wszystko co lubię, to żurek bardzo mi smakował. Można go też podać z wegańskimi kiełbaskami jeśli lubicie, najlepiej oczywiście domowymi. Na blogu znajdziecie przepis na wegańską białą „kiełbasę”.

Żurek jest bezglutenowy, ponieważ użyłam do niego zakwasu jaglanego. Jeśli nie macie w pobliżu żadnego sklepu ze zdrową żywnością, to przy odrobinie szczęścia można go kupić w supermarkecie albo po prostu zrobić samemu z małym wyprzedzeniem. Zakwas oczywiście może być też gryczany czy owsiany.


Wegański żurek

Składniki:

  • 200 g marchewki (2szt.)
  • 150 g selera
  • 100 g pietruszki (1szt.)
  • 100 g cebuli (1szt.)
  • 50 g pora
  • 3 ząbki czosnku w łupince
  • pół pęczka natki pietruszki
  • gałązka koperku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 4 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 litr wody
  • 40 g chrzanu
  • pół łyżeczki majeranku
  • zakwas jaglany

Dodatkowo:

  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 100 g cebuli (1szt.)
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem.
  2. Marchew, pietruszkę i seler obierz i włóż do garnka razem z czosnkiem, porem, natką pietruszki i koperkiem.
  3. Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól.
  4. Zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok 1,5 godziny.
  5. Gotowy bulion przecedź.
  6. Do bulionu wrzuć z powrotem jedną ugotowaną marchew i obrane z łupinki ząbki czosnku.
  7. Dodaj chrzan i zakwas jaglany.
  8. Zblenduj wszystko ręcznym blenderem.
  9. Na koniec wsyp majeranek i wymieszaj. Żurek gotowy.
  10. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  11. Cebulę zeszklij na oleju i wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami.

Żurek podawaj z ziemniakami i skwarkami z tofu.


Smacznego!

Ziemniaki ze skwarkami z tofu
Ziemniaki ze skwarkami z tofu
Żurek wegański
Wegański żurek z ziemniakami
Wegański żurek z ziemniakami
Bezglutenowy żurek wegański
Bezglutenowy żurek ze skwarkami
żurek ze skwarkami z tofu
Wegański żurek ze skwarkami z tofu
2

2 thoughts on “Wegański żurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *