
Wegański żurek
Zbliża się Wielkanoc, choć pogoda za oknem bardziej przypomina Boże Narodzenie. Za oknem biało, chociaż od kilku dni mamy już wiosnę. Nie zważając na to, Wielkanoc będzie tak i czy inaczej, więc mam dla Was przepis na wegański żurek bezglutenowy, który z chęcią rozgrzeje Was przy Wielkanocnym stole 😉
Podałam go z tłuczonymi ziemniaczkami, które wymieszałam z zeszkloną cebulką, a żeby było jeszcze więcej smaku dorzuciłam skwarki z tofu. Ponieważ połączyłam tu wszystko co lubię, to żurek bardzo mi smakował. Można go też podać z wegańskimi kiełbaskami jeśli lubicie, najlepiej oczywiście domowymi. Na blogu znajdziecie przepis na wegańską białą „kiełbasę”.
Żurek jest bezglutenowy, ponieważ użyłam do niego zakwasu jaglanego. Jeśli nie macie w pobliżu żadnego sklepu ze zdrową żywnością, to przy odrobinie szczęścia można go kupić w supermarkecie albo po prostu zrobić samemu z małym wyprzedzeniem. Zakwas oczywiście może być też gryczany czy owsiany.
Wegański żurek
Składniki:
- 200 g marchewki (2szt.)
- 150 g selera
- 100 g pietruszki (1szt.)
- 100 g cebuli (1szt.)
- 50 g pora
- 3 ząbki czosnku w łupince
- pół pęczka natki pietruszki
- gałązka koperku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- 4 listki laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 litr wody
- 40 g chrzanu
- pół łyżeczki majeranku
- zakwas jaglany
Dodatkowo:
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 100 g cebuli (1szt.)
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, przekrój na pół i opal nad palnikiem.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i włóż do garnka razem z czosnkiem, porem, natką pietruszki i koperkiem.
- Następnie dodaj listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól.
- Zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok 1,5 godziny.
- Gotowy bulion przecedź.
- Do bulionu wrzuć z powrotem jedną ugotowaną marchew i obrane z łupinki ząbki czosnku.
- Dodaj chrzan i zakwas jaglany.
- Zblenduj wszystko ręcznym blenderem.
- Na koniec wsyp majeranek i wymieszaj. Żurek gotowy.
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Cebulę zeszklij na oleju i wymieszaj z tłuczonymi ziemniakami.
Żurek podawaj z ziemniakami i skwarkami z tofu.
Smacznego!





[…] Taka wegańska biała “kiełbasa” poleca się do żurku bezglutenowego,…[…]
[…] jak to skwarki, ale też dodadzą smaku i koloru gniecionym ziemniaczkom czy żurkowi. Można je dorzucić do sałatki, wrapa […]