• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Babeczki
Wegańskie babeczki z bitą śmietaną

Wegańskie babeczki z bitą śmietaną

Lubicie babeczki? Takie z kremem, a dodatkowo jeszcze z nadzieniem? Lubicie czekoladowe babeczki nadziane kremem czekoladowym? Jeśli tak, to polubicie i te bezglutenowe i wegańskie babeczki z bitą śmietaną. Przepis na same babeczki to żaden inny jak ten na moje ulubione, który Wam już kiedyś podawałam. Nic się nie zmieniło, dalej je uwielbiam. Jednak tym razem nie posypałam ich czekoladą i orzechami włoskimi, a napełniłam czekoladowym nadzieniem i dopełniłam wszystko ozdabiając je bitą śmietanką kokosową. Te kilka zmian wprowadziło je na całkiem inny poziom i sprawiło, że nie są to już te same babeczki. W sumie to już nie babeczka a cupcake! 😀

Moja córka uwielbia te babeczki, i kiedy je robię to jest przeszczęśliwa. Wybrała je jako jedną z kilku słodkości na swoje urodziny, zabiera je też chętnie w szkolnym lunchboxie. Bita śmietanka jest na tyle stabilna, że trzyma się sztywno nawet kiedy jest w plecaku.

Połączenie wilgotnego czekoladowego ciasta z kremem czekoladowym i śmietanką kokosową jest naprawdę świetne. Uwierzcie 🙂 Co najważniejsze, to nikt nie pozna, że jest to bezglutenowy wypiek. Tak samo jak nie stwierdzi, że są wegańskie. A już na pewno nie domyśli się, że nie ma w nich cukru. Oczywiście śmietanka kokosowa ma swój określony smak, ale przecież używa się jej nie tylko w wegańskich słodkościach. Dlatego śmiało możecie nimi częstować swoich gości.

Ja swoje babeczki ozdobiłam różami, które wykonałam przy użyciu tylki Wilton 1M, ale 2D również się w tym sprawdzi. Oczywiście możecie ozdobić je jakkolwiek tylko chcecie, używając innej tylki lub zywczajnie smarując babeczki śmietanką.

Część śmietanki zabarwiłam na niebiesko ponieważ jest to ulubiony kolor mojej córki. Jeśli macie ochotę możecie również nadać koloru swoim babeczkom używając barwnika w żelu lub proszku. Na rynku są dostępne naturalne i wegańskie barwniki.

Przechodzimy do przepisu 😉


Wegańskie babeczki z bitą śmietaną

Suche:

  • 120 g mąki owsianej
  • 120 g erytrytolu
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Mokre:

  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
  • 125 ml napoju sojowego + 1 łyżka soku z cytryny
  • 130-150 g bardzo dojrzałego banana (waga bez skórki)
  • 30 ml syropu z agawy lub klonowego
  • 20 ml oleju (np rzepakowego)
  • 40 g masła z orzechów ziemnych
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

Nadzienie:

  • 35 g czekolady gorzkiej 64%
  • 70 g gęstej części z mleczka kokosowego

Bita śmietana:

  • 280 g gęstej części z mleczka kokosowego (Freshona z Lidla)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 30 g erytrytolu pudru
  • opakowanie Śmietanex

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane wymieszaj z wodą, odstaw na bok.
  2. W misce wymieszaj napój sojowy z sokiem z cytryny, odstaw na bok.
  3. W drugiej misce wymieszaj suche składniki.
  4. Banana rozgnieć i dodaj do napoju sojowego.
  5. Dodaj również siemię lniane, masło orzechowe, olej i syrop.
  6. Mokre składniki dodaj do suchych i wymieszaj.
  7. Formę do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami.
  8. Masę rozłóż równo do 12 papilotek.
  9. Piecz 25 minut w 180 stopniach.
  10. Babeczki odstaw do wystudzenia.
  11. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie połącz ze śmietanką kokosową.
  12. Przygotowane nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania.
  13. Każdą babeczkę napełnij nadzieniem, wbijając tylkę od góry (na środku).
  14. W małej miseczce wymieszaj Śmietanex z erytrytolem i odstaw na bok.
  15. W większej misce ubij śmietankę kokosową z pastą waniliową.
  16. Dodaj zawartość małej miseczki i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
  17. Jeśli używasz to dodaj barwnik.
  18. Ubitą śmietankę przełóż do rękaw z ozdobną tylką (na przykład Wilton 1M lub 2D).
  19. Wyciśnij bitą śmietanę na każdą babeczkę.

Smacznego!

bezglutenowe babeczki
wegańskie babeczki
babeczki z bitą śmietaną
wegańskie babeczki z bitą śmietaną
babeczka z bitą śmietaną kokosową
czekoladowa babeczka z kremem
wegańska i bezglutenowa babeczka
0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *