
Wegańskie Bezglutenowe Pierniczki
Tradycyjne pierniczki, to zawsze było coś czego nie mogło u mnie zabraknąć w okresie świątecznym.
W wersji wegańskiej są do zrobienia bez większego problemu. W wersji bezglutenowej są już trochę bardziej skomplikowane, ale też się da. Za to wegańskie bezglutenowe pierniczki, to było trochę większe wyzwanie. Jednak przy drugim podejściu się udały i do tego smakują tak jak te tradycyjne.
Smakowały nam tak bardzo, że musiałyśmy z córką piec je jeszcze raz, żeby było coś na święta. Mam sentyment do tego przedświątecznego okresu, kiedyś zawsze marzyło mi się pieczenie ciasteczek w tym okresie z własną córką, której wtedy jeszcze nie miałam, teraz robimy to co roku. Ona również była zadowolona, bo mogła kolejny raz je udekorować. Nie wiem jak Wasze dzieci, ale moja córka to uwielbia.
Wegańskie Bezglutenowe Pierniczki
Suche:
- 200 g mąki migdałowej
- 50 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki kokosowej
- 10 g ciemnego kakao
- 10 g przyprawy do piernika (lub mieszanki zmielonego cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej…)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki ksylitolu
Mokre:
- 50 g oleju kokosowego
- 100 g syropu z agawy
- 40 g startej drobno gruszki
Przygotowanie:
- Suche składniki wymieszać w misce.
- Mokre składniki podgrzej lekko w rondelku, do rozpuszczenia oleju. Jeśli płyn podgrzał się zbyt mocno, to odczekaj chwilę, żeby przestygł.
- Zawartość rondelka przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, a kiedy całość będzie zwarta, przełóż na blat i wyrabiaj przez około 5 minut.
- Powoli, nie przyciskając zbyt mocno rozwałkuj ciasto na grubość około 0.5cm, a następnie wcinaj ciasteczka przeznaczonymi do tego wykrawaczkami.
- Na koniec ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
- Pierniczki zostaw na blaszce do przestudzenia, żeby stwardniały i zachowały swój kształt.
Tak przygotowane pierniczki należy zamknąć w pudełku, tak samo jak tradycyjne pierniczki, żeby zmiękły. Można je dekorować lukrem. Jeśli chcesz powiesić je na choince, to u góry każdego pierniczka wytnij małą dziurkę, na przykład przy pomocy słomki.
Smacznego!

