
Wegańskie Brownie z Malinami
Pyszne bezglutenowe i wegańskie brownie z malinami. Bardzo lubię połączenie czekolady z malinami, które tutaj również bardzo dobrze się sprawdza. Słodkość ciasta jest przełamana kwaskowością malin. Oczywiście można użyć też innych owoców. W okresie zimowym użyłam mrożonych, a w sezonie oczywiście wskazane jest użycie świeżych.
Takie brownie znika u nas w oka mgnieniu. Z tych proporcji wychodzi 9 porcji, więc każdy zjada trzy i pyta dlaczego tak mało. Co tu dużo pisać, jest po prostu pyszne, jak na brownie przystało, pomimo tego, że jest wegańskie i bezglutenowe. Twoi goście nawet nie domyślą się, że z tym ciastem jest “coś nie tak”, ponieważ nie czuć w nim braku tego wszystkiego co normalnie dodaje się do brownie.
W przepisie nie użyłam cukru ani innych słodzików, więc cała słodycz pochodzi z bananów. Najlepsze w nim jest to, że robi się je łatwo i szybko, ponieważ wystarczy zmiksować wszystko w malakserze i przelać do blaszki. Najdłużej zajmuje pieczenie, ale trzeba jakoś przetrwać te 40 minut, a potem uważać, żeby nie poparzyć sobie języka.
Brownie z Malinami
Składniki:
- ok 320 g dojrzałego banana (waga po obraniu)
- 50 g mąki jaglanej
- 40 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kokosowej
- 20 g ciemnego kakao
- 200 ml czekoladowego napoju sojowego (lub 210 zwykłego napoju sojowego + 10 g kakao)
- 30 ml oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- maliny lub inne owoce na wierzch
Przygotowanie:
- W malakserze umieść banana, mąki, kakao, napój sojowy, olej, sól i zmiksuj.
- Następnie w miseczce wymieszaj sodę z octem i dodaj do malaksera. Wszystko jeszcze raz zmiksuj.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem kwadratowej blaszki o boku 20cm.
- Wierzch posyp malinami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 40 minut.
- Upieczone ciasto studź w blaszce.





