• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Bułki
Wegańskie pączki bezglutenowe, pieczone

Wegańskie pączki bezglutenowe, pieczone

Ponieważ zbliża się Tłusty Czwartek, mam dla Was przepis na Wegańskie Pączki Bezglutenowe. Na blogu jest już przepis na pączki, również wegańskie i bezglutenowe. Tamte jednak są smażone w głębokim tłuszczu, a te są pieczone w piekarniku. Nie tylko to je różni. Skład pączków jest całkiem inny, w tamtych używałam gotowanych ziemniaków, a tutaj brak takich składników. Tym razem postanowiłam również użyć świeżych drożdży zamiast suchych.

Pączki wychodzą naprawdę smaczne. Chociaż najlepiej smakują niedługo po upieczeniu. Wtedy są mięciutkie i pyszne. Później jak to z takimi wypiekami bywa stają się bardziej zbite i twardsze. Ładnie wyrastają, więc mają porowatą strukturę miąższu. Nie są tak puszyste jak pączki z mąki pszennej, ale to są pączki z mąk bezglutenowych, więc różnica będzie zawsze. Nie chciałam dodawać do nich gumy ksantanowej czy gumy guar, które często są dodatkiem bezglutenowych mieszanek mącznych. Zastępują one świetnie gluten, jednak wolałabym ich unikać w przepisach.

Środek napełniłam konfiturą z dzikiej róży. Jest to smak, który mocno kojarzy mi się z tradycyjnymi pączkami i tutaj spełnia rolę bezbłędnie. Wierzch polałam bezcukrowym lukrem, który sobie ostatnio opracowałam. Kolor lukru zawdzięczam wiśniom, które również dodały odrobinę smaku. Dla uwieńczenia tego pysznego wypieku, wierzch posypałam mieloną skórką pomarańczową. Smaki pięknie się komponują i tworzą bardzo pyszną słodką przekąskę, idealną na karnawał czy Tłusty Czwartek.

Zdrowsza wersja pączków

Nie da się ukryć, że jest to zdrowsza wersja tradycyjnych pączków smażonych w głębokim tłuszczu. Tutaj omija nas ten cały dodatkowy tłuszcz. W cieście na pączki brak cukru, konfitura z róży ze słodzikiem, lukier również bezcukrowy. Tak można świętować Tłusty Czwartek 😀 Chwilę temu skończyłam robić te pączki i moja ośmioletnia córka była nimi zachwycona. Myślę, że ta opinia bardzo się tu liczy, bo kto jak nie dziecko lepiej oceni pączka? Dodam, tylko, że moja córka jada gluten, więc nie jest od niego odzwyczajona. Ja mogłam już zapomnieć jak smakują glutenowe wypieki, ale nie ona.

Kształt pieczonych pączków

Być może zastanawiacie się jak to zrobiłam, że moje pieczone pączki mają kształt… hmm… pączków? 😀 Zazwyczaj pieczone pączki przypominają raczej bułki – płaskie na dole z zaokrągloną kopułką. Smak może i ten sam, ale przecież jak chcemy pączka, to też chcielibyśmy, żeby wyglądał jak pączek. Dziecko, które chce dostać w Tłusty Czwartek pysznego pączusia, a dostanie pyszną pieczoną bułkę, może nie być w pełni usatysfakcjonowane tym co otrzymało. Wiadomo jak to czasem bywa z dziećmi – wystarczy, że spojrzą i już wiedzą, że to im nie będzie smakowało, chociaż gdyby spróbowały, to byłoby inaczej.

Na pomoc w uzyskaniu tegoż kształtu przyszła mi silikonowa foremka na monoporcje, taka z półkulami. Foremka trzyma dolną część pączka w wiadomym kształcie, a on rosnąc robi ładną zaokrągloną górę. Nie byłam pewna co z tego wyjdzie, ale jak widać na załączonych zdjęciach – udało się 🙂 Dlatego dzielę się z Wami od razu, korzystajcie z pomysłu 😀 Może i nie odkryłam Ameryki i ktoś też tak robi, ale ja osobiście nigdzie się z tym nie spotkałam 😉

Oczywiście możecie pączki napełnić czym chcecie. Marmoladą, dżemem, inną niż różana konfiturą albo nadzieniem czekoladowym. Jeśli używacie cukier i nie chcecie lukru bezcukrowego, to użyjcie taki tradycyjny. Tutaj macie link, do mojego bloga z poprzedniego życia – tam na końcu przepisu na pączki jest przepis na lukier 😉


Wegańskie pączki bezglutenowe – pieczone

Zaczyn:

  • 80 ml napoju sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • 25 g świeżych drożdży
  • 20 g mąki kukurydzianej

Ciasto właściwe:

  • 15 g łuski babki jajowatej + 60 ml napoju sojowego
  • 150 g mąki z białego ryżu
  • 100 g skrobi z tapioki
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki jaglanej
  • 55 g erytrytolu
  • 300 ml napoju sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego

Dodatkowo:

Przepis:

  1. Przygotuj zaczyn. Mleko podgrzej lekko w rondelku, razem z syropem z agawy.
  2. Wkrusz drożdże i mieszaj aż się rozpuszczą.
  3. Wsyp mąkę, wymieszaj, przykryj ręcznikiem papierowym i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
  4. Łuskę babki jajowatej wymieszaj z 60 ml napoju sojowego i odstaw.
  5. Mąki przesiej do miski i wymieszaj razem z erytrytolem.
  6. Napój sojowy lekko podgrzej.
  7. W misce z mąkami zrób wgłębienie. Wlej olej, ciepły napój sojowy, dodaj odstawioną babkę i wyrośnięty zaczyn.
  8. Wszystko dobrze wymieszaj i mieszaj około 5 minut, aby napowietrzyć ciasto.
  9. Przykryj ręczniczkiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  10. Kiedy ciasto wyrośnie formuj naoliwionymi dłońmi kuleczki i umieszczaj w foremce na monoporcje.
  11. Przykryj ręczniczkiem i odstaw na 25-30 minut do wyrośnięcia.
  12. Wyrośnięte pączki piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut (czas uzależniony jest od wielkości pączków oraz od piekarnika).
  13. Upieczone pączki po lekkim przestygnięciu przełóż na kratkę aby nie zawilgotniały od spodu.
  14. Jeszcze lekko ciepłe pączki nadziewaj konfiturą przy pomocy specjalnej tylki i rękawa cukierniczego.
  15. Na sam koniec posmaruj lukrem.

Smacznego!

pączki bezglutenowe
wegańskie pączki bezglutenowe
pieczone pączki
bezglutenowe pączki
pączki z konfiturą różaną
bezglutenowe pączki wegańskie
2

2 thoughts on “Wegańskie pączki bezglutenowe, pieczone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *