
Wegańskie śledzie sojowe
Te wegańskie śledzie sojowe były hitem zeszłorocznej wigilii, bo to wtedy zrobiłam je pierwszy raz. Zaraz po świętach robiłam kolejne. Część z nich wykorzystałam w sylwestrowej sałatce śledziowej, która też okazała się hitem, bo rzeczywiście dobrze naśadowały w niej te śledzie. Moja mama, zatwardziała mięsożerna, poprosiła mnie nawet, żebym zrobiła kilka słoików specjalnie dla niej do domu, więc zaraz po nowym roku robiłam kolejne.
Szczerze Wam je polecam, a jestem osobą, która kiedyś omijała kotlety sojowe szerokim łukiem. No nie oszukujmy się, nie jest to super zdrowa sprawa, ale raz w roku, tak od święta, można dać im szansę 😉 U mnie na święta zagości również sojoryba po grecku.
Moczenie kotletów w wodzie z płatami nori nadaje im rybnego smaku. Można też dosypać wodorosty wakame, jeśli macie pod ręką. Następnie do słoika z już pokrojonymi kotletami, dodajemy jeszcze więcej nori, żeby kotlety jeszcze bardziej przeszły tym rybnym smakiem.
Ja już swoje wegańskie śledzie sojowe na tegoroczną wigilię zrobiłam. I to z potrójnej porcji! Dochodzą do siebie w lodówce. Zrobiłam też wersję pomidorową, która jest jeszcze lepsza, ale niestety nie mam zdjęć. Jeśli uda mi się je zrobić, to wrzucę przepis jeszcze przed świętami. Zdjęcia do dzisiejszego wpisu robiłam moim sylwestrowym śledziom, więc już prawie rok temu, nie są najlepszej jakości, ale są. Niestety tych pomidorowych nie zdążyłam uchwycić, tak szybko zniknęły 🙂 Te bez pomidorów świetnie sprawdzają się w sałatkach. Moją ulubioną jest szuba. Kiedyś robiłam ją często na święta, ale od kiedy nie jem istot żywych, to była tylko pysznym wspomnieniem. Całe szczęście odkryłam te śledzie sojowe 😀
Edit: tutaj znajdziecie przepis na Wegańskie Śledzie Pomidorowe
Wegańskie “śledzie” sojowe
Składniki:
- 200 g kotletów sojowych
- 2 płaty nori
- 3 łyżeczki soli
Zalewa:
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki octu (30 ml)
Dodatkowo:
- 1 cebula
- 5 dużych ząbków czosnku
- liść laurowy (do każdego słoika)
- 2 płaty nori
- olej
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe zalej gorącą wodą.
- Dodaj sól i nori.
- Przykryj i mocz przez 1,5h.
- W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki zalewy (można użyć ciepłej wody, żeby sól się łatwiej rozpuściła).
- Cebulę pokrój w plastry, rozdziel ją na pojedyncze krążki.
- Czosnek pokrój w plasterki.
- Płaty nori porwij na mniejsze kawałki.
- Namoczone kotlety pokrój w paski.
- W wyparzonym słoiku układaj warstwami:
- cebula
- czosnek
- nori
- kotlety sojowe
- Mniej więcej w środkowej warstwie dołóż liść laurowy
- ostatnie warstwy to cebula, czosnek i nori.
- Kiedy słoik będzie już pełny, wlej zalewę do połowy wysokości słoika, a resztę dopełnij olejem.
- Zakręć i poobracaj trochę słoikiem, żeby zalewa wszędzie dotarła, jeśli trzeba dolej jeszcze oleju.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 3 dni.
Smacznego!


