
Żebroczka Babka Ziemniaczana
Prawdopodobnie większość z Was kojarzy babkę ziemniaczaną, która pojawia się pod różnymi nazwami pośród regionalnych potraw. Żebroczka jest właśnie jedną z odmian takiej zapiekanki ziemniaczanej. Różni się jednak tym, że poza ziemniakami i mięsem, dodaje się do niej ryż i gorące mleko, które zaparza ziemniaki. Potrawa ta pochodzi ze Śląska Cieszyńskiego, a konkretnie z Wisły. Legenda głosi, że swego czasu pewien żebrak chodził od domu do domu prosząc ludzi o jedzenie. Następnie z zebranych produktów postanowił upiec taką właśnie żebroczkę.
W moim regionie robi się kugiel, kartoflak czy też rejbak z wkładką mięsną, ewentualnie z pieczarkami. Nigdy jednak nie jadłam babki ziemniaczanej z ryżem. Było to dla mnie tym większe urozmaicenie, ponieważ postanowiłam mięso zastąpić skąpanymi w przyprawach kotletami sojowymi. Okazało się, że dość fajnie sprawdzają się w wegańskiej wersji żebroczki.
Tradycyjnie ziemniaki trze się na najdrobniejszych oczkach tarki, jednak ja postanowiłam zetrzeć je na tarce jarzynowej na tak zwane wiórki.
Jeśli interesuje Was przepis na wegańską babkę ziemniaczaną, bez urozmaiceń jak w żebroczce, to zapraszam tutaj.
Żebroczka Babka Ziemniaczana
Składniki:
- 100 g kotletów sojowych
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
- 150 g ryżu
- 400 ml napoju sojowego
- 200 g cebuli
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 3/4 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Kotlety sojowe namocz w gorącym bulionie przez 20 minut.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 4 łyżkach oleju.
- Do zeszklonej cebuli dodaj mielony czosnek, tymianek, cząber, wędzoną paprykę, suszoną cebulę, pieprz ziołowy, kmin rzymski oraz sól.
- Następnie dodaj na patelnię pokrojone w kostkę kotlety sojowe i przesmaż je w przyprawach.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce jarzynowej.
- Do ziemniaków
- przełóż zawartość patelni
- wsyp ryż
- wsyp dodatkowe przyprawy (pieprz ziołowy, majeranek, suszony czosnek, sól i przeciśnięty przez paskę czosnek)
- wlej gorący napój sojowy
- Masę dokładnie wymieszaj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (ok 20×30 cm)
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę (u mnie termoobieg).
Smacznego!

