• kontakt@foodiemoodieflow.pl
Obiad
Zupa curry z fasolką mung

Zupa curry z fasolką mung

Rozgrzewająca zupa curry z fasolką mung i czerwoną soczewicą. Robi się ją dość szybko i bez dużego nakładu pracy, co jest nieadekwatne do jej smaku, ponieważ wychodzi bardzo pyszna. Patrząc już na samą listę składników można stwierdzić, że z tego musi wyjść coś dobrego. Pomimo tego, że nie jest długa, to ma w sobie też sporo wartościowych składników. Zupa wychodzi treściwa i sycąca dzięki fasolce i soczewicy. Ja lubię takie gęste, ale można dolać więcej wody, żeby była bardziej „zupowa”. Miłośnicy ostrych smaków mogą ją doprawić na bardziej ostro dodając suszone płatki chili, ostrą paprykę w proszku albo po prostu więcej imbiru.


Zupa curry z fasolką mung

Składniki:

  • 150 g cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 150 g fasoli mung dal
  • 3 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżeczki przyprawy curry
  • 750 ml wody
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 350 ml mleczka kokosowego
  • sól
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej olej kokosowy i zeszklij na nim posiekaną cebulę razem ze startym na drobnej tarce imbirem.
  2. Następnie wsyp kurkumę i curry, wymieszaj.
  3. Fasolę mung przepłucz na sicie i dodaj do garnka. Całość zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
  4. Soczewicę również przepłucz, dodaj do garnka i gotuj kolejne 10 minut.
  5. Wlej passatę, mleczko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Możesz dolać więcej wody, jeśli wolisz rzadszą konsystencję.
  7. Na koniec całość dopraw solą i sokiem z cytryny.

Zupa curry z czerwoną soczewicą
Curry z czerwoną soczewicą
Zupa curry z czerwoną soczewicą
Curry z czerwoną soczewicą
Zupa z fasolką mung
Zupa z czerwoną soczewicą
Zupa z fasolką mung
Zupa z fasolką mung

0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *