Obiad

Zupa curry z fasolką mung
Rozgrzewająca zupa curry z fasolką mung i czerwoną soczewicą. Robi się ją dość szybko i bez dużego nakładu pracy, co jest nieadekwatne do jej smaku, ponieważ wychodzi bardzo pyszna. Patrząc już na samą listę składników można stwierdzić, że z tego musi wyjść coś dobrego. Pomimo tego, że nie jest długa, to ma w sobie też sporo wartościowych składników. Zupa wychodzi treściwa i sycąca dzięki fasolce i soczewicy. Ja lubię takie gęste, ale można dolać więcej wody, żeby była bardziej “zupowa”. Miłośnicy ostrych smaków mogą ją doprawić na bardziej ostro dodając suszone płatki chili, ostrą paprykę w proszku albo po prostu więcej imbiru.
Zupa curry z fasolką mung
Składniki:
- 150 g cebuli
- 1 łyżka oleju
- 3 cm kawałek imbiru
- 150 g czerwonej soczewicy
- 150 g fasoli mung dal
- 3 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- 750 ml wody
- 400 ml passaty pomidorowej
- 350 ml mleczka kokosowego
- sól
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej kokosowy i zeszklij na nim posiekaną cebulę razem ze startym na drobnej tarce imbirem.
- Następnie wsyp kurkumę i curry, wymieszaj.
- Fasolę mung przepłucz na sicie i dodaj do garnka. Całość zalej wodą i gotuj przez 15 minut.
- Soczewicę również przepłucz, dodaj do garnka i gotuj kolejne 10 minut.
- Wlej passatę, mleczko kokosowe i gotuj jeszcze 10 minut.
- Możesz dolać więcej wody, jeśli wolisz rzadszą konsystencję.
- Na koniec całość dopraw solą i sokiem z cytryny.




0
Tags :