
Zupa z dyni i soczewicy
Bardzo smaczna zupa z dyni i soczewicy. Jak zawsze tajemnica tkwi w prostocie. Zupa składa się z prostych składników i robi się ją również prosto. Wydaje mi się, że soczewica jest w większości wegańskich szafek. Pomidory w puszce też pewnie się znajdą. Sezon na dynie jest praktycznie cały rok, więc taką zupę możemy przygotować, kiedy tylko mamy na nią ochotę. Chociaż w okres jesienno-zimowy wpasowuje się chyba najlepiej, bo przecież nie ma to jak ciepła zupa, kiedy za oknem mróz. Na koniec, aby urozmaicić smak zupy, żeby nie była po prostu zupą dyniową z soczewicą, postanowiłam dodać do niej startego domowego ogórka kiszonego. Powiem Wam, że jak dla mnie to połączenie wyszło idealnie i zupa wpisała się na listę tych przepisów, do których wracam. Ze względu na smak, szybkość przygotowania i sytość jaką zapewnia, bo nie wiem jak Wy, ale ja nie gotuję dwudaniowych obiadów. Nie ze względu na leniwość, ale nie zmieściłabym dwóch dań przy jednym posiedzeniu. Święta to co innego, ale na co dzień człowiek raczej powinien się najadać, a nie przejadać, więc miska takiej zupy zdecydowanie mi wystarcza.
Zupa z dyni i soczewicy
Składniki:
- 1 duża cebula
- 1 kg dyni piżmowej
- olej
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/4 łyżeczki mięty suszonej (takiej z torebeczki do zaparzania)
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 litr bulionu warzywnego (może być z 2 kostek z dobrym składem)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz; do smaku
- sól jeśli trzeba
- do podania: ogórek kiszony, starty na drobnej tarce jarzynowej
Przygotowanie:
- Dynię obierz i pokrój w średnią kostkę, a cebulę w pół talarki.
- Następnie w garnku rozgrzej łyżkę oleju i dodaj cebulę.
- Po 2 minutach dodaj dynię.
- Smaż aż cebula lekko zmięknie (w razie potrzeby podlewaj wodą).
- Dodaj obie papryki, miętę, kminek i pieprz.
- Po minucie dodaj przepłukaną na sicie soczewicę i 1 litr bulionu.
- Gotuj przez 20 minut pod przykryciem.
- Następnie dodaj pomidory i gotuj jeszcze 5 minut.
- Zblenduj.
- Dodaj sok z cytryny i jeśli trzeba dopraw solą.
- Na koniec, po nałożeniu do miski, zetrzyj na wierzch ogórek kiszony.
Smacznego!



